Livet med Ileostomi

Her har jeg tenkt å skrive litt om hvordan det er å leve med Ileostomi, noe kommer frem i bloggen her og noe har jeg skrevet på siden om Ileostomi, mens her samler jeg opp litt mer generell informasjon så man slipper å lete så mye rundt.

Du må også gjerne kontakte meg på renatearnesen@yahoo.no dersom du lurer på noe utenom det som står her.
-eller du kan legge til en kommentar under innlegget og jeg kontakter deg.

På sykehuset
Jeg fikk veldig god behandling og opplæring da jeg lå på sykehuset, men jeg har forstått det slik at det er flere og flere sykehus som rett og slett ikke har nok tid til nok opplæring når det gjelder å skifte utstyr og/eller rett og slett hjelpe pasienten med å bli litt mer vant med det å ha stomi før de blir sendt hjem.
Dersom du føler deg usikker så kan jeg anbefale deg å stå på ditt og få syepleierene til å lære deg opp bedre, ta kontakt med en stomiskykepleier i ditt område eller ring til kommunen og få hjelp til hjemmesykepleie den første tiden du har stomi (jeg fikk tilbud om dette, men trengte det ikke siden jeg fikk så god opplæring på sykehuset), da blir det lettere for deg å bli vant med stomien.

Mat
Innen kosthold så er det veldig forskjellig hva man tåler og ikke tåler, man må nesten prøve seg frem.
Når dette er sagt så skal jeg skrive litt om mine erfaringer og hva jeg har lest meg litt til som mange sier de ikke tåler og tåler bedre.

Alle med stomi kan få Imodium på BLÅ resept, dette syntes jeg er veldig kjekt å alltid ha i huset tilfelle veldig løs avføring.
Selv så tåler jeg ikke Imodium, får kramper og smerter i magen av dem, så jeg får heller Loperamid, som fungerer veldig bra på meg.

Ved problemer med løs avføring så bruker jeg:
-Loperamid
-Banan
-Brød eller knekkebrød
-Biola melk med solbær
-Ris, vanlig hvit jasmin ris
-Yoghurt, jeg liker melon og pasjonsfrukt yoghurten fra Tine best

Dersom jeg skulle ha problemer med litt hard eller seig avføring så drikker jeg litt eplejuice, på meg å løsner det opp magen min.

Jeg kan ikke spise rå gulerøtter (andre råe grønnsaker også, men gulrøtter er verst), rosiner, nøtter og salat (salat spiser jeg alltid med litt brød og da går det fint, som sagt man må prøve seg frem til hva som fungerer, ikke la noe stoppe deg, prøv andre varianter).
Dette klarer ikke magen min å fordøye skikkelig, så det setter seg fast og lager veldige smerter i magen.
Under disse «anfallene» blir som regel stomien ganske hoven og det kommer ut masse klar væske.
Er veldig skjelden jeg har disse «anfallene» nå, siden jeg har lært meg hva jeg kan og ikke kan spise, men første gang jeg spiste rå gulrot så havnet jeg på legevakten med veldige smerter, anbafales ikke.

Jeg spiser mye brød og knekkebrød, dette tåler magen min veldig bra og den bråker ikke (luft og andre fordøyelses lyder).
Spiser også veldig mye røde druer, her får jeg ingen problemer i det hele tatt.
Til middag spiser jeg nesten hva som helst, men tygger all mat veldig godt og vet at fisk gir avføringen ikke en helt heldig lukt.

Dersom du er i tvil på noen matsorter eller andre ting innen kosthold så anbefaler jeg deg å evt ta kontakt med stomisykepleieren på sykehuset ditt, de har ofte veldig god erfaringer innen kosthold og stomi.

Utstyr

Det er et stort utvalg innen stomiutstyr, så dersom man ikke tåler eller trives med et merke så finnes det alltids noe annet som kan fungere for deg.
Du skal ikke gå rundt og føle at utstyret ikke passer 100%, til det har vi altfor mange fine merker å velge i mellom.

På sykehuset ble jeg introdusert til Coloplast, de har veldig gode plater og poser, jeg følte meg veldig sikker når jeg brukte utstyret dems, men jeg måtte dessverre bytte til Dansac fordi jeg begynte å reagere på limet på platen til Coloplast.

Jeg er kjempe fornøyd med Dansac, platene er ikke så altfor store og veldig behagelige å ha på, posene er også behagelige å ha på og kullfilteret fungerer veldig bra.

Det er også veldig mange andre produkter på markedet som gjør hverdagen til oss med stomi mye lettere, tenkte å gå igjennom det jeg bruker eller har brukt for å få litt mer søkelyset på disse produktene.
Da jeg var helt nyoperert så viste jeg ikke om alle disse nyttige produktene, heldigvis har jeg en veldig flink stomisykepleier og bandagist butikk som var flinke til å råde meg til hva jeg burde bruke i begynnelsen til jeg ble mer kjent med de forskjellige merkene.


Stomisaks er et må ha produkt når du skal klippe opp stomiplatene

Mesoft er helt unikt når man skal stelle stomien, bytte poser +++
Den er myk og litt tykk, men ikke altfor tykk.
Mesoft får du på blåresept.

 

 

Reklame

One response to “Livet med Ileostomi

  1. Kjetil Aakre

    Idag har jeg forstoppelse og fått hjelp av hjemmesykepleien. Dei prøvde med olje i inngangen og snakket med sykehuset , men ingen løsning for meg. Vi skulle snakkes imorgen. Har du forslag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s